Kogeanbefaling. 10 Jul 2024

Kogeanbefaling til forbrugerne i KlitVand Vandværk

Der er risiko for, at drikkevandet i dit område kan være forurenet med bakterier. Det betyder, at vi

anbefaler, at du koger vandet, før du drikker det eller bruger det til madlavning.

Kog 2 minutter

Hvis du koger vandet 2 minutter, bliver bakterierne i vandet dræbt. Bruger du elkedel eller gryde skal du

give en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum. Undlad at bruge kaffe- og temaskiner, da

vandet ikke når op på en temperatur på de nødvendige 100 grader i 2 minutter.

Kun lille risiko, hvis du har drukket af vandet

Der er kun en meget lille risiko for, at du bliver syg, hvis du har drukket af vandet. Men kog vandet fra nu af,

før du drikker det.

Hvornår må vandet drikkes igen?

Vandet skal koges, indtil nye prøver viser, at forureningen er ophørt. Når vi får resultatet af en række nye

prøver, vil de vise, om kogeanbefalingen kan ophæves. Hold øje med Facebook, SMS eller vandværkets

hjemmeside.

Beskyt dig selv mod sygdom – anbefalinger fra Styrelsen for Patientsikkerhed

Madlavning

Vandet må ikke bruges til skylning af salater eller andre rå grønsager. Brug i stedet afkølet, kogt vand.

Vandet fra hanen kan godt bruges til at koge kartofler, spaghetti osv., da bakterierne dør efter kort tids

kogning.

Opvask

Undgå at bruge opvaskemaskinen i hjemmet, så længe vandet er forurenet. Vask i stedet op i kogt vand.

Personlig hygiejne

Med den hidtidige målte grad af forurening kan vandet godt bruges til brusebad og karbad. Vær dog

opmærksom på, at børn ikke må drikke vand under badning.

Vask hænder, som du plejer. Før madlavning skal hænderne skylles i afkølet, kogt vand. Brug afkølet, kogt

vand til tandbørstning og til rengøring af tandproteser.

Tøjvask og rengøring

Du må godt bruge vandet til tøjvask og til rengøring.

Yderligere information

Kontakt: Ole R. Kristensen tlf.: 23 36 30 18

Mail: klitvand@klitvand.dk

Hjemmeside: www.klitvand.dk

In english

An analysis has shown that the water is polluted by e-coli bacteria. It is therefore recommended that all water used for drinking purpose is boiled before use. The water must be heated to 100 °C (boiling furiously) for at least one minute. Boil the water twice, if you have an electric kettle.

Drinking water: Use only boiled water

Coffee machines: Coffee machines may only be used if the obtainable water temperature exceeds 100°C – You can use a cooker

Cooking: Polluted water may be used for cooking potatoes, spaghetti etc.

Washing vegetables: Polluted water may not be used for washing vegetables eaten raw. These must be washed in boiled water.

Personal hygiene: You can shower or bathe in the water but beware that children do not drink the water. Wash hands in boiled water before cooking.

Brushing teeth: Do not use polluted water. Boiled water may be used. Dentures etc. can often be cleaned by submerging in boiled water.

Dish washing: Do not hand wash dishes in polluted water.

Washing clothes: Clothes may be washed in polluted water.

Watering: Vegetables eaten raw may not be watered with polluted water.

Cleaning: Polluted water may be used with cleaning materials to wash floors etc. but is not suited for cleaning kitchen tables, cupboards etc. unless the water has been boiled. Wash the cloth thoroughly after use.

The risk of becoming ill from drinking polluted water is small. 

But boil the water from now on before you drink it.