Hvordan holder vi øje med vandet

Kan KlitVand løbe tør for vand? 

En gennemsnitsdansker bruger ca. 40 m³ vand om året, hvoraf over halvdelen går til bad og toiletbesøg. Uanset om du bruger mere eller mindre, vil der stort set altid være mulighed for at spare, og når du sparer på vandet, gør du noget godt for både miljøet og din økonomi.

Derfor har vi samlet nogle gode råd, du kan følge for at mindske dit vandforbrug.

  • Aflæs din vandmåler hver uge
  • Sæt en dispenser på bruseren, når du og dine børn ta’r brusebad
  • Eller opsæt en tidsplan for hvor længe de unge står under bruseren – fx 2 minutter
  • Slut for vandet, når I sæber jer ind
  • Slut for hanen, når I børster tænder
  • Kog altid grøntsager under låg i lidt vand
  • Brug en spand og børste, når du vasker bil
  • Lav en aftale med jer selv og de unge – og gør det til en sport at se, hvad I sparer
     

Det møj væmmelige

  • En utæt cisterne i et toilet kan på årsbases giver over 300.000 liter vandspild. Det kan nemt koste dig 18.000 kr. i drikkevand og spildvandsafgift.
  • Hvis din vandhane drypper, tja, det betyder nok ikke noget. Her kan vi hilse og sige, at det gør det i allerhøjeste grad. På årsbasis kan det koste dig op til 4000 kr. eller mere!
     

Ude

  • Brug regnvand til planter og drivhus
  • Lad bare græsset blive brunt/brændt, det kommer igen efter 1. regnskyl fra oven
  • Hvis du skal vande udendørs – så gør det når solen er gået ned.
  • Luk for udvendige vandhaner om vinteren. Sker der frostsprængning og brud, hvis ikke du har lukket for vandet – ja, så er det ned i egen lomme. Og flere havde ønsket, at de havde lukket og ikke taget chancen. Det koster!
     

Hjælp os – alle!

Vi har hele tiden fokus på at opdage lækager i vore vandrør. De nye vandmålere forventer vi at kunne få med elektronik, som fortæller Vandværket, når der er for stort forbrug hos en enkelt forbruger. Det er forbrugerne, som er ansvarlige for at holde øje mit sit vandforbrug.

De nuværende målere kan ikke lokalisere vandspild – så det er vigtigt, at I er vandværkets jagt-ambassadører – på jagt efter brud på rørledninger eller vandhaner.
 

Vi belønner jer en med lille gave, for hver indberetning på brud.

Hvert eneste år pumper danske vandværker samlet mellem en halv og en hel milliard kubikmeter grundvand (tallet tjekkes) op fra undergrunden. Dette vand bruges af private såvel som industri og landbrug.

Selvom den regn vi får i Danmark, tager år om at sive ned og blive til grundvand, så er denne nedsivning heldigvis rimelig stabil. Man siger populært at regn i dag, giver drikkevand om 90 år.

Der er derfor ikke under normale omstændigheder risiko for vandmangel på kortere sigt i området, da vore reservoir kan klar meget.

Men det betyder dog ikke, at vi skal glemme at spare på vandet. Især, når vi også bruger vand til at vande græsplænen og vores køkkenhave med – men mon ikke de fleste henter regnvand til dette forbrug. Det ER fornuftigt!

Endvidere kan en tør og hed sommer, som vi oplevede i 2018, skabe et ekstra pres på vore boringer. Så vi henstiller til dig, som forbruger, at minimere bad, bilvask, vand i bassiner mm. Det vigtigste er, at vi kan forsyne alle med rent og frisk drikkevand.  

Er vandet stadig rent nok! 

Nedefra begrænser saltvand den nederste del af grundvandet. Med to store boringer i Klitmøller og Vester Vandet, så skal det gå ”møj´ galt” før der opstår et faresignal.

KlitVand forbrugere har noget af Danmarks bedste drikkevand

Alligevel er det ikke helt en garanti for at vandet, der når ud til dine haner, nødvendigvis smager lige så godt, som ved afgang Vandværk.  

Vandet, der pumpes ud til dig fra vandværket, løber langt igennem, ofte ældre rørledninger. Men flere års, og fortsatte, investeringer i nye og tidssvarende drikkevandsrør, betyder at kvaliteten er højnet betragtelig. De få kilometer tilbageværende gamle rørledninger er ved at være en saga blot! Med de investeringer, som er foretages fra 2019 og fremadrettet, så er vi også ved at have styr på den del. Vores plan er at have nye rørledninger nedlagt overalt i 2o24. Dette sker i samspil med udskiftning til nye målere, da de nuværende er forældet.